Avdelningen för havs- och vattenförvaltning, Enheten för vattenförvaltning

Havs- och vattenmyndighetens arbetar på regeringens uppdrag för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Med utgångspunkt i ekosystemens och människans behov arbetar vi kunskapsbaserat och koordinerat för att uppnå en hållbar förvaltning våra resurser, både i havet, i sötvatten och inom fisket. Vi samverkar och förankrar vårt arbete med alla berörda, både nationellt och internationellt. Vi är drygt 300 engagerade medarbetare med olika erfarenheter, bakgrunder och personligheter och skapar en dynamisk arbetsplats med goda möjligheter att hela tiden lära nytt. På HaV är vi öppna, kompetenta och ansvarstagande i vår myndighetsutövning och har vår placering i centrala Göteborg.

Avdelningen för Havs- och vattenförvaltning ansvarar för samordning och utveckling av arbetet med ett samlat svenskt genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten och EU:s havsmiljödirektiv samt för utveckling och införande av en svensk havsplanering och andra maritima frågor. Vi arbetar också med att skydda och restaurera hotade arter och livsmiljöer genom reglering, vägledning, miljöbalksprövning och bidragsgivning.

Enheten för vattenförvaltning har en nationellt samordnande roll inom vattenförvaltningen för genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten, samt ett samordningsansvar för åtgärdsarbete i sjöar, vattendrag och kust för att minska negativa effekter av närsaltbelastning och miljöfarliga ämnen.

Utredare 

 

Beskrivning

Du kommer att arbeta som utredare på enheten för vattenförvaltning och ingå i en arbetsgrupp som har en nationellt samordnande roll inom vattenförvaltningen för genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten, samt ett samordningsansvar för åtgärdsarbete i sjöar, vattendrag och kust för att minska negativa effekter av närsaltbelastning och miljöfarliga ämnen.

Inom det egna arbetsområdet kommer du att samla in, bearbeta och analysera information samt utforma underlag till förslag och beslut. Dina arbetsuppgifter innebär att du deltar i arbete med utveckling av föreskrifter och vägledningar. Du kommer att driva, samordna och utveckla delområden inom myndighetens arbete med vattenförvaltningen inom Sverige samt arbeta för samordning av vattendirektivet med andra relevanta direktiv och förordningar.

Som utredare kommer du att kunna få delta i olika typer av arbetsuppgifter för att lösa Havs- och vattenmyndighetens uppdrag. Huvudinriktningen kommer dock vara arbete inom ekotoxikologi.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med frågor som rör påverkan av utsläpp och annan tillförsel från punktkällor och diffusa källor på landets ytvattenförekomster. Detta innebär att du kommer att ta fram toxikologiskt baserade bedömningsgrunder för klassificering av ytvattenstatus med utgångspunkt från bl.a. data från miljöövervakning och screening och i samband med detta utforma uppdrag och beställningar. Du kommer även att utgöra expertstöd vid granskning av rapporteringsunderlag till EU samt utgöra internt expertstöd vid handläggning av ärenden kopplade till tillsyn och prövning av miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet samt dumpning. Stödet kan också omfatta annat åtgärdsarbete mot miljögifter.

I arbetet igår att samarbeta med experter inom området både nationellt och internationellt, framförallt med universitet och andra myndigheter, men även med branschorganisationer, verksamhetsutövare och i internationella nätverk.

Vid behov bidra i andra inom enheten förekommande arbetsuppgifter.

Kvalifikationer

Du som söker denna tjänst ska ha:

 • högskoleutbildning inom naturvetenskap om minst 5 år (eller motsvarande förvärvat på likvärdigt sätt) med inriktning mot ekotoxikologi eller miljökemi
 • Minst 6 månaders erfarenhet av arbete inom området med exempelvis vattenförvaltning, miljöprövning eller forskning
 • mycket goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift samt motsvarande goda kunskaper i engelska

 Det är meriterande om du har:

 • forskarutbildning eller motsvarande erfarenhet med ovanstående inriktning
 • kurser eller kunskaper inom miljövetenskap, miljöförvaltning eller miljörätt
 • erfarenhet av arbete med spridningsmodellering och miljöriskbedömning av kemiska ämnen
 • erfarenhet av att utveckla beställningar till externa experter
 • god kännedom om vattendirektivet, vattenförvaltningsförordningen och miljöbalken

För tjänsten är det särskilt meriterande om du har mer än 2 års erfarenhet av att arbeta med ekotoxikologiska eller miljökemiska frågeställningar.

Du är en initiativrik person som har god förmåga att arbeta självständigt. Givetvis har du mycket god förmåga att samarbeta, samverka och kommunicera. För att lyckas i rollen krävs även att du är kvalitetsmedveten har djupa ämneskunskaper inom ekotoxikologi och en god analytisk förmåga.

Villkor

Anställningen är placerad i Göteborg. Vi kan erbjuda ett spännande arbete i moderna lokaler i Gullbergsvass, några minuters promenad från Centralstationen. Anställningen är en tillsvidareanställning som utredare. Havs- och vattenmyndigheten tillämpar provanställning och individuell lönesättning. Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse. 

Ansökan ska göras via vår hemsida havochvatten.se/Jobba hos oss eller direkt via Varbi.com.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2018/53
Kontakt
 • Per Olsson, 010-698 6290
Facklig företrädare
 • Stig Thörnqvist, OFR-S genom ST inom HaV, 010-698 6000
 • Karin Linderholm, Saco-S genom Saco-föreningen vid Havs- och vattenmyndigheten, 010-690 6000
Publicerat 2019-03-15
Sista ansökningsdag 2019-04-14

Tillbaka till lediga jobb