Avdelningen för Vattenförvaltning, Enheten för biologisk mångfald

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) etablerades 2011 och är en förvaltningsmyndighet som arbetar för hållbar samhällsnytta. Vi arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Vi är cirka 330 engagerade medarbetare och konsulter som tillsammans skapar en dynamisk arbetsplats för att genomföra uppdraget i enlighet med den statliga värdegrunden.

Avdelningen för vattenförvaltning ansvarar för arbetet med förvaltning av sjöar, vattendrag och kustvatten, skydd av naturtyper och arter, svenskt genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten, de akvatiska delarna av Art- habitatdirektivet, samt andra frågor om biologisk mångfald.

Enheten för biologisk mångfald arbetar med skydd och bevarande av naturtyper och arter, restaurering samt andra frågor om biologisk mångfald i sjöar, vattendrag och hav.

Vi söker en samordnare för att motverka förekomst och spridning av invasiva främmande växt- och djurarter i akvatiska miljöer. 

Beskrivning

Utredarrollen på HaV innebär arbete med planering, utredning och/eller förhandling som behandlar varierade områden, såväl nationellt som internationellt, inom kärnverksamheten. Det innebär även att formulera uppdrag och mål samt utveckla metoder och rutiner. Likaså att samla in, bearbeta och analysera information samt utforma underlag, rapporter, förslag och beslut.

Arbetsuppgifter

Tjänsten omfattar samordning av myndighetens interna arbete med invasiva främmande arter samt huvudansvar för kontakterna med andra myndigheter inom sakområdet. Även deltagande i möten på EU-nivå kan komma att ingå. Uppgifterna kräver god strategisk förmåga och mycket god samarbetsförmåga.

Tjänstens huvudinriktning är invasiva främmande arter, men arbetsuppgifterna omfattar även artarbete inom hotade arter och viltförvaltning. I uppgifterna ingår bland annat samverkan med och vägledning till länsstyrelser och andra aktörer. Det innebär framtagande av regelverk, utveckling av förvaltnings- och hanteringsåtgärder, uppföljning av anslagsmedel, samt kommunikation om arbetet. Uppföljning av åtgärdsarbete, beställning av kunskapsunderlag samt granskning av biologiska underlag och förvaltningsstrategier är andra viktiga delar. 

Arbetet som utredare utförs i nära samverkan med andra, såväl internt inom Havs- och vattenmyndigheten som externt med andra myndigheter, branscher och intresseorganisationer. För att lyckas i uppdraget krävs därför mycket god samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga.

Inom ramen för tjänsten kan även andra arbetsuppgifter inom enhetens ansvarsområde förekomma. 

Kvalifikationer

Vi vill att du har:

  • Relevant akademisk examen inom biologi, miljövetenskap eller motsvarande.
  • Minst tre års erfarenhet av liknande arbete på statlig myndighet eller kommun.
  • Goda kunskaper inom arbetsfältet arter, naturtyper och biologisk mångfald.
  • Goda språkkunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.
  • Erfarenhet av samarbete med andra aktörer inom naturvårdssektorn, på regional och/eller nationell nivå
  • Kunskap eller erfarenhet av bevarandeåtgärder och/eller förvaltning.

Vi ser gärna att du även har:

  • Erfarenhet av arbete med åtgärder för akvatiska organismer.
  • Goda kunskaper om vattenlevande arter och deras ekologi
  • Goda kunskaper i lagstiftningen som berör verksamhetsområdet
  • Erfarenhet av koordinering eller samordning inom liknande verksamhet

Egenskaper, färdigheter och förmågor

Du är trygg i din professionella roll och strävar alltid efter att skapa och förvalta goda relationer. Arbetet förutsätter att du är strategisk med problemlösande analysförmåga och förmåga till helhetsperspektiv. Du trivs med att driva och utveckla verksamheten och kan prioritera dina arbetsuppgifter utifrån givna ramar och riktlinjer. Som samordnare behöver du vara resultatinriktad och fullfölja såväl egna som gemensamma arbetsuppgifter och mål. För att lyckas i din roll behöver du vara strukturerad och van att hantera flera uppdrag samtidigt. Då arbetet innebär nära samverkan med olika aktörer både internt och externt, så behöver du vara en god kommunikatör och ha mycket god samarbetsförmåga.

Vi fäster mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper.

 

Villkor

Anställningen är placerad i Göteborg, men var arbetet förläggs sker enligt överenskommelse med din chef. Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering. Vi tror att mångfald bidrar till att utveckla vår verksamhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning. Start så snart som möjligt, enligt överenskommelse.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2021/7
Kontakt
  • Mia Olausson, enhetschef, 010-698 6003
  • Michael Diemer, utredare, 010-698 6153
Facklig företrädare
  • Elin Jern, Saco-S genom Saco-föreningen vid Havs- och vattenmyndigheten, 010-690 6000
  • Bengt Fjällborg, OFS-S genom ST inom HaV, 010-698 6000
Publicerat 2021-03-01
Sista ansökningsdag 2021-03-21

Tillbaka till lediga jobb