Avdelningen för digital utveckling, Enheten för drift och förvaltning

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) etablerades 2011 och är en förvaltningsmyndighet som arbetar för hållbar samhällsnytta. Vi arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Vi är cirka 330 engagerade medarbetare och konsulter som tillsammans skapar en dynamisk arbetsplats för att genomföra uppdraget i enlighet med den statliga värdegrunden.

Avdelningen för digitalisering består av ett 80-tal personer, både medarbetare och konsulter. Vårt uppdrag är att leda myndighetens digitalisering, utforma lösningar och leverera IT-tjänster. Vi stödjer verksamheten i att nyttja digitaliseringens möjligheter och användandet av modern teknologi.

Enheten för drift och infrastruktur ansvarar för drift, underhåll, utveckling och support av myndighetens driftplattformar och tekniska infrastruktur. Enheten består av 9 medarbetare och ett antal konsulter.

Arbetsbeskrivning

I rollen som infrastrukturtekniker med ansvar för IT-säkerheten arbetar du utifrån en helhetssyn på säkerhet med att analysera, utveckla och livscykelhantera myndighetens driftmiljöer, IT-infrastruktur och dess ingående komponenter.  Du kommer att verka i ett sammanhang med stora möjligheter för personlig utveckling och omväxlande arbetsuppgifter.

Du kommer att jobba i ett team som arbetar nära verksamheten för att tillhandahålla en säker och tillgänglig IT-miljö som stödjer myndighetens verksamhet och mål. Din huvuduppgift är att utveckla, verifiera och följa upp IT-säkerheten för våra driftmiljöer och infrastrukturtjänster. I detta arbete ingår också att samverka med myndighetens övriga säkerhetsfunktioner, jurister och upphandlare. Myndigheten befinner sig i en fas där säkerhetsfrågorna är högt prioriterade och en god kontroll över vår information och våra tekniska miljöer är en förutsättning för användandet av moderna IT-tjänster.

Som infrastrukturtekniker med ansvar för IT-säkerheten kommer du även att driva olika utvecklingsaktiveter för att förbättra de lösningar och tjänster som används inom området. Du har även ansvar för att upprätta och underhålla dokumentation samt följa upp att rutiner efterlevs inom IT-säkerhetsområdet. 

Inom myndigheten finns ett flertal spännande initiativ när det gäller digitalisering där du kommer att ha en viktig roll, framförallt genom att stötta de olika utvecklingsinitiativen med teknisk sakkunskap.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

  • Genomföra risk- och sårbarhetsanalyser samt bedömningar av hotbilder relaterade till myndighetens IT-miljö.
  • Utifrån risk- och hotbild göra löpande analyser över behovet av säkerhetslösningar i drift och infrastruktur.
  • Göra bedömningar och kravställa tjänster, produkter och verktyg för skydd av myndighetens IT-miljö.
  • Design och framtagning av lösningsförslag för nya och befintliga miljöer samt delta i tekniska införandeprojekt av lösningar.
  • Medverka aktivt i hanteringen av säkerhetsincidenter för att analysera svagheter och utvärdera behov av förbättringar i skyddet av IT-miljön.
  • Konfigurera, installera och förvalta infrastrukturkomponenter, nät- och kommunikationsutrustning.
  • Säkerställa rätt versioner och patchnivåer, uppdatera drifthandböcker och systemdokumentation.
  • Tillsammans med övriga i gruppen hantera övrig infrastruktur.
  • Samverka med konsulter och leverantörer inom ditt område.
  • Delta som resurs i myndighetens digitaliseringsprojekt.

 

Kvalifikationer

Du som söker har högskoleutbildning inom IT-området eller kunskaper förvärvade på annat sätt som vi bedömer som likvärdiga. Vi vill att du har minst 5 års erfarenhet av säkerhetsrelaterade frågor inom nätverk (WAN/LAN), routing, certifikatshantering, PKI, katalogtjänster och autentiseringsstruktur. Du har goda kunskaper om operativsystem, framförallt MS-Windows och Linux samt mycket goda kunskaper och erfarenhet av säkerhetsprodukter, brandväggar, kryptering och lastbalansering. Vidare har du erfarenhet av metoder och verktyg för säkerhets- och riskanalyser. I rollen ingår att medvetandegöra kollegor på HaV om säkerhetsfrågor och därför vill vi att du har en god pedagogisk förmåga.

Vi ser det som meriterande om du även har erfarenhet av:

  • Ledningssystem för informationssäkerhet (LIS)
  • Samverkan mellan teknik och juridik i IT-säkerhetsfrågor
  • Programmering/scripting

Personliga egenskaper

Som person är du initiativtagande och brinner för digitaliseringens möjligheter och är hängivet intresserad av IT-säkerhetsfrågor. För att lyckas i arbetet behöver du ha god kommunikations- och samarbetsförmåga. Det krävs även att du är noggrann och strukturerad.

I övrig vill vi att du:

  • kan agera självständigt och tar egna initiativ
  • har förmåga till helhetsperspektiv
  • har en analytisk förmåga
  • kan hantera stress i pressade situationer

Vi tror du vill vara med och bidra till att skapa samhällsnytta och är därför intresserad av att följa med både i samhälls- och teknikutvecklingen. Du uttrycker dig mycket väl i tal och skrift på svenska. Kunskaperna i engelska är goda i både tal och skrift.

 

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning och tillträde snarast efter överenskommelse. Anställningen kan komma att innefatta beredskaps- eller jourtjänstgöring.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2021/23
Kontakt
  • Magnus Petzäll, 010-698 6014
Facklig företrädare
  • Elin Jern, Saco-S genom Saco-föreningen vid Havs- och vattenmyndigheten, 010-690 6000
  • Bengt Fjällborg, OFS-S genom ST inom HaV, 010-698 6000
Publicerat 2021-05-05
Sista ansökningsdag 2021-05-30

Tillbaka till lediga jobb