Havs- och Vattenmyndigheten

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) är en förvaltningsmyndighet med mål att skapa hållbar samhällsnytta. På uppdrag av regeringen driver och samordnar vi arbetet för levande hav, sjöar och vattendrag, nu och för kommande generationer.

Med drygt 340 engagerade medarbetare formar vi tillsammans en inspirerande arbetsplats där vi förverkligar vårt uppdrag i linje med den statliga värdegrunden. Tillsammans gör vi skillnad – för miljön och framtiden.

Avdelningen för havsförvaltning ansvarar för samordning och utveckling av arbetet med EU:s havsmiljödirektiv samt för utveckling och införande av en svensk havsplanering och andra maritima frågor. Avdelningen ansvarar också för nationell fiskförvaltning och genomförandet av EU:s gemensamma fiskeripolitik.

Havsmiljöenheten ansvarar bland annat för samordning och utveckling av arbetet med genomförandet av havsmiljöförordningen och EU:s havsmiljödirektiv innefattande CIS arbetet, åtgärdsprogram, inledande bedömning, föreskrifter, vägledningar och EU-rapportering med undantag av frågor som rör miljöövervakning


Vi söker en utredare för hantering av frågor inom miljöfarliga vrak

Nu söker vi en utredare för hantering av frågor inom miljöfarliga vrak. I rollen som utredare inom projektet Miljöfarliga vrak har du ansvar för projektets riskhantering av miljöfarliga vrak och framtagandet av underlagsmaterial för enskilda vrak. Du kommer även att ingå i projektgruppen gällande planering och genomförande av bärgning av olja och spökgarn från miljöfarliga vrak. Detta innebär bland annat att delta i möten, planera och projektleda projekt och att genomföra kontakter med andra myndigheter, allmänhet och media.

Arbetsuppgifter

Tjänsten innefattar att ta fram och sammanfatta bakgrundsinformation om miljöfarliga vrak, till exempel genom arkivstudier och dialog med utförare av undersökningsuppdrag. Information som är av intresse är t.ex. ritningar av fartyget, händelser vid förlisningstillfälle och mängden olja ombord vid förlisningen. I tjänsten ingår också att genomföra riskutvärderingar av miljöfarliga vrak, med verktyget VRAKA. Även information som krävs för att riskutvärdera dessa vrak med verktyget VRAKA ska sammanfattas, t.ex. fysikaliska parametrar i området kring ett vrak (syre, salthalt, strömmar) och omfattningen av mänskliga aktiviteter i vrakområdet (sjöfart, trålning, konstruktionsarbeten).

Som utredare kommer du även att delta i enhetens arbete med sjöfartens miljöpåverkan och oljeskadeskydd. Det innebär kontakter med Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) och andra intressenter. Vidare är du en del i framtagande av underlag som innefattar möjlig påverkan på den marina miljön och möjliga åtgärder för att motverka detta, vid inträffande av incidenter.

Kvalifikationer och egenskaper

Vi vill att du som söker tjänsten har:

  • Kandidatexamen med inriktning miljövetenskap eller liknande
  • Minst fem års arbetslivserfarenhet som bedöms relevant
  • God erfarenhet och kännedom av projektarbete, såväl ansökningsförfarande som genomförande av projekt
  • Erfarenhet av arbete med miljöfarliga vrak, som inkluderar informationsinsamling, arkivstudier, sammanfattning av adekvat information rörande vrak och prioritering av miljöfarliga vrak

Det är även meriterande om du har:

  • Utbildning inom marin arkeologi eller motsvarande
  • Erfarenhet av arbete till sjöss, kunskap om fartygsuppbyggnad, metoder för att begränsa miljöeffekter av olja och hur svenska myndigheter arbetar för att begränsa oljeskador till sjöss.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är kvalitetsmedveten och har god beställarkompetens. Du har en god förmåga att se helheten, är flexibel och anpassar dig lätt till ändrade omständigheter. Vidare är du självgående och trivs med att arbeta självständigt, samtidigt som du har en god samarbetsförmåga och är lyhörd för din omgivning. Då rollen innefattar många interna och externa kontaktytor, söker vi dig som har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning och provanställning kan komma att tillämpas. Anställningen är placerad i Göteborg där utgångspunkten är att arbetet normalt sett utförs i myndighetens lokaler, med viss möjlighet till distansarbete. Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/19
Kontakt
  • Fredrik Lindgren, +46106986314
Facklig företrädare
  • Agnes Ytreberg, Saco-S genom Saco-föreningen vid Havs- och vattenmyndigheten, 010-6906000
  • Olga Holmström, OFS-S genom ST inom HaV, 010-6906000
Publicerat 2023-04-12
Sista ansökningsdag 2023-04-21

Tillbaka till lediga jobb