Havs- och Vattenmyndigheten

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) etablerades 2011 och är en förvaltningsmyndighet som arbetar för hållbar samhällsnytta. Vi arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Vi är cirka 400 engagerade medarbetare och konsulter som tillsammans skapar en dynamisk arbetsplats för att genomföra uppdraget i enlighet med den statliga värdegrunden.

Avdelningen för havsförvaltning ansvarar för samordning och utveckling av arbetet med EU:s havsmiljödirektiv samt för utveckling och införande av en svensk havsplanering och andra maritima frågor. Avdelningen ansvarar också för nationell fiskförvaltning och genomförandet av EU:s gemensamma fiskeripolitik.

Enheten arbetar med tillståndshantering och fördelning av fiskemöjligheter inom yrkesfisket, bland annat genom att utfärda fiskelicenser och personliga fiskelicenser.

Utredare till Fisketillståndsenheten

Vi söker nästa Utredare till Fisketillståndsenheten som kommer att spela en viktig roll i utvecklingen av förvaltningen och tillträdesregleringen för yrkesfisket. I rollen som Utredare ingår bland annat att:

  • Tillämpa regleringar och åtaganden som följer av bestämmelserna i Fiskelagen och den gemensamma fiskeripolitiken.
  • Delta i genomförandet och rapporteringen av regeringsuppdrag såsom utredningar om nyetableringar av småskaligt fiske, systemet för överlåtbara fiskerättigheter, fiske och vindkraft med mera.
  • Planera, genomföra och följa upp utrednings- och förhandlingsuppdrag inom området.
  • Initiera och medverka vid utvecklingen av metoder och arbetsformer och i kvalitetssäkringen av enhetens ärendehandläggning.
  • Delta i beredningsarbete, förhandlingar och samarbete med externa parter såväl nationellt som internationellt.
  • Genomföra och planera utbildningsinsatser och samråd med yrkesfiskarna och dess organisationer.

I rollen som Utredare ingår även att kravställa beställningar till biologiska underlag som används i ärendehandläggningen och att handlägga andra förekommande ärenden på enheten. Vidare kommer du att analysera olika typer av biologiska underlag samt genomföra och samordna åtgärder inom den gemensamma strategin för framtidens fiske och vattenbruk.

Kvalifikationer och egenskaper

Vi ser att du som söker denna tjänst har högskoleexamen motsvarande minst kandidatnivå inom samhällsvetenskap eller ekonomi eller motsvarande erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du har minst tre års erfarenhet av att arbeta på myndighet, länsstyrelse eller kommun samt erfarenhet av myndighetsutövning innefattande handläggning av individrelaterade ärenden och utredningsuppdrag. Det är meriterande om du har erfarenhet av att ta ut och sammanställa information från databaser och erfarenhet av att samarbeta med andra aktörer och myndigheter inom sektorn. Det är även meriterande om du har god kunskap om relevant EU-lagstiftning och nationell lagstiftning och/eller goda kunskaper om svenskt yrkesfiske.

Som person är du serviceinriktad och har en god förmåga att samarbeta och kommunicera. För att passa i rollen som Utredare ser vi även att du är strukturerad och noggrann i ett arbetssätt och har förmågan att arbeta självständigt och är trygg i ta egna initiativ.  

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning och provanställning kan komma att tillämpas. Anställningen är placerad i Göteborg där utgångspunkten är att arbetet normalt sett utförs i myndighetens lokaler, med viss möjlighet till distansarbete. Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse.Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/44
Kontakt
  • Patrik Persson, 010-6986156
Facklig företrädare
  • Agnes Ytreberg, Saco-S genom Saco-föreningen vid Havs- och vattenmyndigheten, 010-6986000
  • Olga Holmström, OFS-S genom ST inom HaV, 010-6986000
Publicerat 2023-09-12
Sista ansökningsdag 2023-10-01

Tillbaka till lediga jobb